Agenda

Eigen Radost evenementen / evenementen opleiding Russische en Slavische Studies Amsterdam/ culturele Slav-genda / belangrijke UvA data (FGw)

Collegejaar 2020-2021


Wegens de situatie omtrent corona ligt een groot onderdeel van Radost, de wekelijkse borrels, momenteel stil. Dat is natuurlijk heel erg jammer, maar dat betekent niet dat wij hebben stilgezeten! Hieronder hebben wij een lijstje opgesteld met razend interessante evenementen, films, series en een heuse Slavische hit van de maand.

1. Denk, schrijf, spreek, Nabokov - Frascati
Rusland staat naast vele andere kwaliteiten natuurlijk bekend om haar brede pallet aan schrijvers. Een daarvan is de 20e-eeuwse schrijver Vladimir Nabokov. Nabokov vluchtte als gevolg van de roerige tijd van oorlog en revolutie naar het Westen; waar hij een deel van zijn leven als migrant doorbracht in Europa en Amerika. Maatschappij Discordia neemt ons in theater Frascati mee in zowel Nabokovs woelige leven als zijn hoogstaande literaire werk. De voorstelling zelf wordt beschreven als een 'indringend portret' van Nabokov.


De voorstelling speelt op verschillende data in midden oktober (t/m 17 oktober).

https://www.discordia.nl/nabokov

2. Oorlogsvrouwen - Karina Holla
De Belarussische schrijver en onderzoeksjournalist Svetlana Aleksejvitsj wordt gekenmerkt door haar fragmentarische manier van schrijven: het is haar doel om de mensen achter de talloze verhalen te laten spreken. In Het einde van de Rode Mens schreef ze talloze getuigenissen op over verschillende levens tijdens de ondergang van de Sovjet-Unie. Het theaterstuk is pijnlijk actueel, aangezien Svetlana Aleksejvitsj momenteel moet vrezen voor haar veiligheid in het roerige Belarus, omdat zij te midden van andere Belarussische vrouwen strijdt voor eerlijke verkiezingen.
Karina Holla's theatervoorstelling is gebaseerd op Alekseijvitsj De oorlog heeft geen vrouwengezicht, waarin ze de ervaringen van 300 vrouwen in de Tweede Wereldoorlog optekende. Holla brengt deze verhalen naar het toneel, soms onderbroken door kleine muzikale intermezzo's.
De voorstellingen spelen t/m 28 november in Amsterdam en daarna in verschillende andere steden in Nederland.
https://www.karinaholla.nl/

3. 25 jaar Srebrenica: gevaarlijke namen - Podium Mozaïek Amsterdam
25 jaar geleden viel de enclave Srebrenica. Wat daarna gebeurde is een gruwelijke episode in de Joegoslavië-oorlog geworden. Almo Mustafi was 14 toen haar vader Rizo, die bij Dutchbat werkte als elektricien, werd vermoord in de genocide. De Nederlanders maakten een fatale beslissing door hem uit te leveren aan de Serviërs. Ze staat samen op het podium met Raymond Braat, een voormalig Dutchbatter die op 19-jarige leeftijd de verschrikking van Srebrenica meemaakte. Samen vertellen ze hun verhaal, dat illustreert hoe deze gebeurtenis na 25 jaar nog steeds een enorme impact op hun levens heeft.
De première vindt plaats op 3 december in Utrecht en daarna trekt het theatergezelschap door heel Nederland. Op 12 december is er een voorstelling in Amsterdam, in Podium Mozaïek.
https://www.podiummozaiek.nl/programma/details/327362/25-jaar-srebrenica-gevaarlijke-namen

4. Nationale Opera & Ballet
Zoals wel verwacht zijn er ook in het najaar weer genoeg Russische geluiden te horen in de Stopera. In februari wordt John Cranko's vertolking van Jevgeni Onegin opgevoerd. Het hartstochtelijke liefdesverhaal van Alexander Poesjkin met muziek van Tsjaikovski staat garant voor een spectaculaire avond. In navolging van Poesjkins roman speelt het verhaal zich af in het Rusland van de 19e eeuw. De pijnlijke tegenstelling tussen sociale klassen wordt aangestipt. Zal de liefde ondanks dat uiteindelijk zegevieren? Deze balletvoorstelling vindt plaats tussen 9 en 28 februari.
https://www.operaballet.nl/nl/ballet/2020-2021/voorstelling/onegin

De prachtige muziek van Pjotr Ilitsj Tsjaikovski is ook te bewonderen in de Notenkraker & Muizenkoning. Het verhaal heeft hier echter een andere twist gekregen; het is omgetoverd tot een oer-Hollands tafereel. Dit ballet wordt uitgevoerd rond de feestdagen, dus extra gezellig om een bezoekje aan te brengen met de hele familie.
https://www.operaballet.nl/nl/ballet/2020-2021/voorstelling/notenkraker-muizenkoning

5. Moscow Death Brigade - Melkweg
Als je de naam van deze band al agressief vindt, dan moet je hun muziek vooral luisteren! Deze Moskouse band mixt hiphop, punk, rock en elektronische muziek tot een zeer explosieve vorm van muziek, in hun eigen woorden "hardcore hip-hop". Hun boodschap bestaat uit antiseksisme, antifascisme, antiracisme en antihomofobie. Hun identiteit is onbekend, aangezien ze altijd optreden met bivakmutsen. Ze treden vrijwel alleen op in de Oost-Europese regionen, dus dit is een unieke kans om live weggeblazen te worden door de hun harde, doch vredelievende, tonen.
Het optreden zou plaatsvinden op 6 december maar is een dezer dagen verplaatst naar 24 november 2021. Toch handig om alvast in de agenda te zetten!
https://www.melkweg.nl/nl/agenda/moscow-death-brigade-07-05-2020

6. Thuiskijk films
Once the Dust Settles - Ceuvel Greendoc (te bekijken via de NPO)

Drie iconische rampplekken: de ontplofte kerncentrale in Tsjernobyl, het door een aardbeving getroffen Italiaanse stadje Amatrice en het door een burgeroorlog verwoeste historische hart van Aleppo in Syrië. Tegen het decor van verdwenen en opkomend toerisme laat Once the Dust Settles zien hoe de bewoners hun rampzalige geschiedenis verwerken.
https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2020/once-the-dust-settles.html

IDFA online: Children of the Decree (Roemenië)
In 1966 stelde de toenmalige Roemeense dictator Ceaușescu decreet 770 in. Abortus en contraceptiemiddelen waren vanaf toen wettelijk verboden. Dit resulteerde in een enorme toename van het aantal baby's in 1969; namelijk met een miljoen ten opzichte van 1966. De hele Roemeense samenleving werd hierdoor opgeschud; in sneltreinvaart moesten er allerlei voorzieningen worden gecreëerd voor deze immense babyboom. In deze documentaire worden vrouwen en moeders geïnterviewd over het veranderende klimaat rondom seks, illegale abortussen en kinderzorg. Tegelijkertijd komen er oude archiefbeelden voorbij, waarmee de samenleving rond die tijd wordt geschetst.
https://www.idfa.nl/en/film/86cfee49-f6f4-4ee1-865e-a912c054a91f/children-of-the-decree

IDFA online: Cinema Komunisto (Servië)
Leka Konstantinovic was 32 jaar lang de "huiscameraman" van de Joegoslavische president Josip Broz Tito. Samen met andere Joegoslavische regisseurs en filmsterren vertelt Konstantinovic in deze documentaire over hoe maarschalk Tito tegelijkertijd zowel vorm wist te geven aan de staat Joegoslavië als een filmindustrie opzette. Filmmakers werden uit de staatskas betaald en sommige rekruten waren hun hele militaire carrière figurant in de breed-opgezette oorlogsfilms over de heldhaftige strijd van Tito en zijn partizanen in de Tweede Wereldoorlog. Tito beoordeelde de films vervolgens zelf vanuit zijn privébioscoop. Deze documentaire bevat fragmenten uit deze speelfilms, gecombineerd met recente interviews. Na Tito's dood stortte de filmindustrie in. Het enige wat over gebleven is, is het filmmateriaal dat ons een kijkje geeft in het reeds verdwenen Joegoslavië.
https://www.idfa.nl/nl/film/f4b46c3d-9054-4a9a-a9c3-d3bc195c2c8f/cinema-komunisto

IDFA online: For Home Viewing (Rusland)
In deze film uit 2009 schetst filmmaker Mikhail Zheleznikov voor ons zijn jeugd in de Sovjet-Unie. Na 37 jaar woont Zheleznikov nog steeds met zijn moeder in dezelfde woning. Aan de hand van schoolfoto's, journaalbeelden en 8mm-familiefilmpjes presenteert Zheleznikov zijn levensloop en wereldbeeld. Hij blikt terug op herinnering, waaraan hij nu twijfelt: komt deze overeen met de werkelijke situatie? Hij laat zich door de oude video's overtuigen dat hij in die tijd misschien daadwerkelijk gelukkig was.
https://www.idfa.nl/nl/film/1ea3fc97-ef55-4aba-8d85-57ee5056008d/for-home-viewing

IDFA online: Dead Man Walking - (Kroatië en Bosnië-Herzegovina)
De Bosniër Himzo Muratovic keert in deze documentaire terug uit de dood. Na twaalf jaar afwezig te zijn geweest besloot hij terug te keren naar zijn geboortedorp. Tijdens de oorlog werd dit islamitische dorp door Servische paramilitairen tot de grond toe platgebrand. Dientengevolge was iedereen in de veronderstelling dat Muratovic niet meer in leven was. Deze mededorpelingen (buren, ex-werkgevers, familie) komen aan het woord over het mysterie dat schuilt rondom hun doodgewaande dorpsgenoot.
https://www.idfa.nl/nl/film/36831d7c-37d4-4be8-9812-0977193a4088/dead-man-walking

7. Calvert Journal Film Festival: 7 days of New East cinema online
Van 12 t/m 18 oktober is er online bij het Oost-Europa georiënteerde platform Calvert Journal elke dag een film 24 uur beschikbaar. Calvert Journal is hét platform voor cultuur, innovatie, fotografie en reizen in Oost-Europa, de Balkan en Centraal-Azië. Op hun Instagram en website delen ze regelmatig noemenswaardige jonge fotografen of essayisten. Het is hun doel om de wereld kennis te laten maken met veelal ontdekte delen van de wereld, culturen, kunst en architectuur. Ook zijn ze een platform voor reeds onontdekte jonge talenten.
https://www.calvertjournal.com/filmfestival

8. Film: Corpus Christi

Deze Oscargenomineerde film komt van de hand van de Poolse regisseur Jan Komasa. De tegenstrijdige hoofdpersoon Daniël doet zich in dorpjes voor als een priester, maar zijn verleden als jeugddelinquent blijft hem in zijn greep houden. Met een strafblad heeft Daniël namelijk geen kans op een beroep als priester; zijn droom. Het toeval wil echter anders, want op weg naar een andere baan komt Daniël in gesprek met een lokale bewoonster, die hem vertelt dat het dorp hoognodig een priester zoekt, om het trauma van het dorp te verwerken. Daniël leert dat zijn droom nog kans heeft, maar blijft angstig dat zijn criminele leven hem alsnog zal verraden.

Deze film draait in filmhuizen door heel Nederland.

9. Netflix: Epidemija / To The Lake

Hoewel het aanbod van films en series in de Slavische talen op Netflix beperkt is, komt er zo nu en dan iets interessants voorbij. Zo komt op woensdag 7 oktober de Russische serie Эпидемия naar Netflix, te vinden onder de Engelse titel To The Lake. In deze op een roman gebaseerde thrillerserie wordt de mensheid bedreigd door een dodelijk virus (herkenbaar?) en moeten enkele Moskovieten er alles aan doen om te overleven. Cliché? Misschien. De serie scoort echter redelijk goed bij zowel het Russische als het internationale publiek, dus hij is zeker het kijken waard voor diegenen die op een ontspannen manier hun Russisch willen bijslijpen.

Bekijk de trailer: https://www.youtube.com/watch?v=c4YXOKMt9R8&ab_channel=PREMIER

De Slavische hit van de maand

Ja hoor, daar is ie: de langverwachte Slavische hit van de maand. Wij hoefden als bestuur niet lang na te denken over de eerste Slavische hit van de maand. Dat is namelijk de nieuwe Плачу на техно, van Cream Soda & Хлеб. Hieronder staat ie, inclusief een videoclip die geheel coronaproof is. De inzendingen voor komende maanden staan altijd open!